Historien
Fra Sønderby Brugs til Sønderby Kultur- & Bryghus
Så længe nogen kan huske, var den gamle brugs i hjertet af Sønderby landsbyens faste holdepunkt, hvor folk mødte hinanden til de daglige indkøb og en snak.
Men i 2006 drejede den sidste uddeler nøglen om – og i mange år derefter fik det nedlagte butikslokale lov til at stå tomt, mens ejendommen langsomt forfaldt.
Den gamle brugs ca. 1920.
2016
Nanna sætter billede på den allerførste forestilling af, hvad stedet kan blive til.
Borgermøder og arbejdsgrupper
I foråret 2016 tog en gruppe Sønderbyboere initiativ til et borgermøde på kroen for i fællesskab at drøfte, hvad man kunne stille op med den nedlagte Brugs. Omkring 75 mødte op, og det skortede ikke på ideer til, hvad de tomme butikslokaler kunne bruges til.
Hen over sommeren og efteråret var tre arbejdsgrupper i gang med at konkretisere mulighederne. Der blev lavet spørgeskemaundersøgelser, hentet inspiration ude fra og afholdt flere fællesmøder. Vi stiftede en forening, der skulle arbejde for at virkeliggøre visionen. Til sidst fik vi også vores borgmester og viceborgmester til at støtte op om ideen ved et borgermøde på kroen.
2017
Forsøgsåbning hele sommeren
I 2017 prøver vi ideerne af.
Vi har fået mulighed for at leje de tomme butikslokaler i fire måneder hen over sommeren, og med mange hænders hjælp får vi shinet lokalerne op og indrettet dem med café og en lille landhandel. Vi prøver også at holde markedsdag og fylder Skovvejen med musik og højt humør.
Forsøgssommeren var en stor succes. Vi holdt markedsdage, lavede fællesspisninger og arrangerede foredrag. Og gennem alt det lærte vi alle en masse nye mennesker at kende – og opdagede hvilke fantastiske resurser, vi hver især og sammen rummer.
Da sæsonen var forbi evaluerede vi forsøget. Det blev et rungende ja til spørgsmålet, om vi skulle forsøge at erhverve ejendommen og åbne den permanent.
Nanna og Marianne bag disken i sommeren 2017.
Panserhjerte fylder Skovvejen til markedsdag i sommeren 2017.
2019
Vi stifter Sønderby Kultur- & Bryghus ApS – og overtager ejendommen
Efter et langvarigt forhandlingsforløb får vi endelig mulighed for at købe ejendommen på acceptable vilkår.
En gruppe mennesker går sammen om at mellem finansiere udbetalingen, og 1. maj 2019 får vi nøglerne til huset. Frivillige gik straks i gang med at male ejendommen udvendigt – flot Sønderbyblåt!
Hen over foråret og sommeren 2019 bliver ejerskabet til det nystiftede Sønderby Kultur- & Bryghus ApS bredt ud til flest mulige gennem salg af anparter. Ultimo 2019 er der i anpartsbogen noteret 112 anpartshavere.
Sideløbende går vi i gang med at planlægge renovering og indretning af lokalerne. To unge arkitekter hjælper os og laver et fint projekt for, hvordan den gamle brugs kan omdannes til kulturhus og café.
Arkitekterne Anna Wisborg og Jakob Rabe udarbejder skitseprojektet, som har været retningsgivende for renoveringen.
2020
Projekt, plan – og penge til renovering
Huset summer af aktivitet – mens vi forbereder istandsættelse.
Det er allerede svært at forestille sig Sønderby uden kulturhuset. I løbet af weekenden skal man lige forbi og drikke en kop kaffe, og der er altid nogen, man kan få en snak med. Og så er der alle de stadig flere aktiviteter og arrangementer, man også lige skal være med til.
Covid 19 lægger for en tid en dæmper på festen. Men så kan vi imens planlægge istandsættelsen af huset – i den takt vi nu kan rejse penge til.
Vi øver os i at være tålmodige, for vi kan næsten ikke vente med at komme i gang. Men det må tage den tid, der skal til – og det er et stort arbejde at få de nødvendige tilladelser på plads og søge økonomisk støtte hos fonde og sponsorer.
Øverst: Mariannes tegning til de første anpartsbeviser.
Nederst: Naturvidenskabelige foredrag fra Århus Universitet bliver hurtigt et trækplaster.
2021
Store byggeår
2021 bliver det store ombygningsår. Byggetilladelsen er hjemme og Frederikssund kommune har bevilget os 250.000 kr. i støtte til ombygningen, så vi har noget at starte på.
Pengene rækker ikke til at hyre en entreprenør – men heldigvis har vi i vores midte en lille flok kyndige arbejdsmænd med og uden svendebrev, som ikke er bange for at tage arbejdstøj på og betjene en betonhammer. De går i gang med at bryde gulvet op, isolere og støbe nyt, lægge afløb, ledninger og kabler, bygge brandmur, skifte vinduer og isolere vægge. Til sidst får vi også installeret en varmepumpe, så vi kan holde varmen om vinteren.
Det varmer også, at flere fonde ser velvilligt på vores ansøgninger. Velux Fonden bevilger 100.000 til nyt køkken i caféen. Både den og Vanførefonden støtter også til vores nye toiletter. Og Realdania topper med at bevilge os 860.000 kr. til udskiftning af de nedslidte tage.
I den anden ende af bygningen kan Sønderby Bryghus i september indvie sit nye bryggeri – og sætte de første bryg over.
Indvielse af Sønderby Bryghus i 2021.
2022
Vores tækker, Eg Westergren, havde blandt andet franske Marine med på taget.
Nye tag over begge ejendomme
Det er i sidste øjeblik, for det drypper gennem det utætte tag og ind på det flotte nye gulv. Men takket være bevillingen fra Realdania kan vi endelig sætte tømreren i gang med at lægge nyt tag og loft over kulturhuset.
Pengene rækker også til at rive det rustne og tarvelige pandepladetag af den gamle uddelerbolig – og lade vores lokale tækker give huset sit fine stråtag tilbage.
Indenfor går vores egne utrættelige arbejdsmænd i gang med at bygge to nye toiletter, det ene handicapvenligt. Også det fine nye køkken kommer på plads.
Nu kan vi endelig færdigmelde renoveringen – og midt på sommeren meddeler kommunen vores ibrugtagningstilladelse.
2023
Sønderbys dagligstue – og hele egnens kulturhus
Det nyistandsatte kulturhus er hurtig fyldt med liv. I weekenden trækker caféen gæster ikke bare fra det lokale, men også af besøgende udefra, som har opdaget Sønderby-idyllen og gør pitstop i kulturhuset.
I hverdagen trækker yoga en fast skare – og må snart udvides med flere hold. Andre mødes i en læsekreds og diskuterer bøger. Og om aftenerne er de naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet, streamet på storskærmen, et populært trækplaster. Andre uger er der foredrag eller fællessang på programmet.
Også eksterne grupper bruger huset – eksempelvis Ældresagen i Skibby, som en gang om måneden omdanner huset til Herreværelset, hvor mandlige seniorer hygger med samvær og en snak.
Det hele er kun muligt, fordi en trofast skare frivillige tager ansvar for at deles om opgaverne og bemande disken.
Vi stifter derfor Foreningen Sønderby Kulturhus, som nu har ansvaret for cafédriften og husets aktiviteter, mens ApS’et er driftsselskabet med ansvar for ejendom og økonomi.
Smagens Dag i august 2023 samlede store og små om lokale producenter og deres produkter.
2024
Kunst, Krea – og Børnecafé
Kulturhuset er i levende udvikling. Nye tiltag kommer til – og til vores store glæde også på initiativ af husets brugere.
Seneste skud på stammen er KreaAftener, hvor alle er velkomne til at dumpe ind med strikketøjet, tegneblokken – eller måske bare en idé til noget, man drømmer om at komme i gang med. På KreaAftenerne kan man lade sig inspirere – og måske også lære – af hinanden. Eller bare møde nogle af de andre i byen, man aldrig lige har fået snakket med.
I Børnecafeen er det børnefamilierne, der mødes. Det kan være om højtlæsning, dans og musik, klip og klister – eller hvad man nu finder på. Imens lærer børnene og deres forældre hinanden lidt bedre at kende og danner fællesskaber, som rækker ind i hverdagene og ud i hjemmene.
Erik Westergren fra Østby indvier den nye kunstvæg med fernisering i oktober 2024.
Den nye kunstvæg i kulturhuset danner rammer om skiftende udstillinger, hvor billedkunstnere – typisk med en lokal berøring – kan vise deres ting frem og måske sælge nogle af deres ting.
En udstilling hænger typisk et par måneder eller tre ad gangen – og vi åbner gerne med en åben fernisering, hvor kunstneren er til stede.