De nye Sønderby-bryggeres første øl må siges at være godkendt!

Det er vist konklusionen, efter at to langborde fyldt med ølglade prøvesmagere den første lørdag i februar ’arbejdede’ sig igennem en stribe forskellige øl fra Sønderby Bryghus – nogle af dem så friske, at etiketterne ikke var nået at komme på.

Smagningen åbnede med en amber ale, det nærmeste, bryghuset kommer på en ’Classic’ – den som ’de gamle’ bryggere gav navnet Little Red Rooster. Og det er da også den gamle opskrift, de nye bryggere har lagt til grund for deres første bryg. Der var rundt om bordet almindelig enighed om, at den sad lige i skabet. Det lover godt for det fornyede bryghus.

Næste bryg i glasset var også en gammel kending – men alligevel en nyskabelse: En brown ale humlet med frisk lokaldyrket humle fra medbrygger Rasmus Dall’s marker på Bredvigvej (Brænderiet Gedelille). “Den er af sorten First Gold, som jeg straks efter høsten frøs ned”, fortalte Rasmus, som meget kyndigt og underholdende præsenterede øllene denne aften med hjælp fra to andre af de nye bryggere, Preben og Jens Timm.

Humle fra Østskoven

Rasmus har selv brygget øl fra han var sytten, fortalte han – og når Rasmus beskæftiger sig med noget, går han tydeligvis ’all in’.

På et spørgsmål til humlen fik vi en indsigtsfuld forklaring på mangfoldigheden af humletyper og forskellen mellem de vildtvoksende humler i skoven og dem, der dyrkes til ølbrygningen. ’Helt tilfældigt’ kender Rasmus en brygger i det sydjyske, der har fået registreret en vildtvoksende humle fra en lokal skov og anvender den i sit øl, fortalte han, da vores lokale landmand, Jørgen Knudsen, ville vide, om man kunne anvende vild humle fra Østskoven. Så det bliver måske det næste i udviklingen af en stadig mere lokal Sønderby-øl.

Lokaldyrket byg fra Jørgen Knudsens marker blev også bragt i forslag – men dog hurtigt skudt til hjørne af Rasmus. For byggen skal jo maltes – og etablering af et eget malteri står ikke umiddelbart på programmet hos vores lokale bryggere.

Nye bryg på vej

De elleve bryggere vil lige nu hellere bruge deres kræfter på at brygge noget godt øl – og få det ud på hylderne. Sønderbyøllen er allerede til salg i Brugsen i Skuldelev, og der er nu også lavet aftale med Meny i Skibby. Sideløbende arbejder bryggerne på at få den på menukortet hos egnens restauratører.

Imens bliver der brygget lystigt videre i det lille bryghus. Deres Stout blev også prøvesmagt i lørdags, og der er en undergæret pilsner på vej. Forude kan vi bl.a. se frem til en alkoholtung Imperial Stout, som får et år på en gammel whiskytønde, før den bliver sluppet fri. En belgisk munkeøl, en Dubbel, er også på bedding. Og sikkert mange andre spændende nyskabelser, når de nye bryggere først kommer i gang.

De nye bryg skal jo også have navne – og de nye bryggere vil fortsætte traditionen med at navngive øllene efter sangtitler fra populærmusikken. Så der kommer helt sikkert mange flere hits efter Little Red Rooster og Paint It Black, som begge lige nu er på hanerne i cafeen i Sønderby Kulturhus. Øllene kommer også til salg på flaske lige så snart, de nye bryggere får tid til at sætte etiketterne på.

Kom og smag hver weekend, hvor cafeen er åben begge dage kl. 13-16 – og støt dit lokale bryghus!

Den nye Bryggerlaugs første ølsmagningDen nye Bryggerlaugs første ølsmagning Ølmesse i Frederikssund